Scheepstimmerwerf Peter Schoutenpeter schouten
Homepage Peter Schouten           Contact           Route 

Projecten: Hoogaars 'Banckert'


De restauratie van de hoogaars 'Banckert'

Tussen 1996 en 2000 hebben we de hoogaars 'Banckert' meerdere winters onder handen gehad. Behalve het vlak, een paar knieŽn, liggers en de kajuit hebben we alles vernieuwd. Voor ons een groot en mooi project!

Meerman in Arnemuiden staat nog steeds bekend om zijn hoogaarzen. Tussen 1869 en 1963 werden op deze werf maar liefst 205 schepen gebouwd, waarvan het merendeel hoogaarzen. In 1948 kwam er een heel speciale opdracht binnen. Onder de naam Vrouwe Andrea werd een houten schip gebouwd waarmee in oorlogstijd over zee gevlucht zou moeten worden. Voor dat doel werd in het schip onder meer een watertank van 400 liter gebouwd! De afmetingen van deze hoogaars waren 11,50 x 3,80 x 0,70 m.
We zullen hier alle omzwervingen en eigenaars niet opsommen, maar in 1996 kocht de familie Schutte uit Roden, de Banckert voor slechts tienduizend Duitse Marken. Daar kun je natuurlijk geen gaaf schip voor verwachten. Er moest veel aan de hoogaars ge beuren, maar ze vonden de lijnen zo mooi, dat ze er graag de restauratiekosten voor over hadden. Nu, drie jaar later, vaart er een bijna nieuwe hoogaars rond. Alleen het vlak, enkele knieŽn, liggers en de kajuitopbouw zijn nog origineel. Bijna al het houtwerk is gedurende enkele winters vernieuwd op de werf van Peter Schouten in Kortenhoef.

Op de foto is te zien dat de overnaadse huiddelen al vernieuwd zijn, terwijl berghouten en boeisels nog oud zijn. Een winter later zijn ook de berghouten, boeisels en stevens vernieuwd en is er een nieuwe betimmering gemaakt. Vol trots vertelde mevrouw Schutte dat de originele tafel nog aan boord is en dat de granieten aanrecht was vervangen, maar dat de gootsteen en de koperen waterpomp opnieuw geplaatst waren. De foto's vlak voor en na de tewaterlating in 1998 geven het beste aan wat er op deze werf in twee winters gebeurde. De familie Schutte is ook heel enthousiast over het vakmanschap van zowel Peter Schouten als zijn rechterhand Willem Otten.

In zomer 1997 was het zover en nadat zeilmaker Siem den Boer uit Numansdorp nieuwe zeilen aan boord had gebracht, kon worden deelgenomen aan de Mosseltocht van Yerseke naar Antwerpen. Als het even kan is de familie Schutte dit jaar weer van de partij. Maar dat valt niet mee als het schip 's winters in een schiphuis in Grouw ligt en 's zomers de thuishaven Lauwersoog is. Wadvaarders zullen het schip echter regelmatig tegenkomen.

Bron Spiegel der Zeilvaart mei 1999


terug naar overzicht PROJECTEN

Scheepstimmerwerf Peter Schouten in Kortenhoef
 Nieuwbouw & Restauratie van houten schepen

© 2018