Scheepstimmerwerf Peter Schoutenpeter schouten
Homepage Peter Schouten           Contact           Route 

Restauraties: Een impressie


Peter Schouten heeft als scheepsbouwer op zijn eigen werf in Kortenhoef veel restauraties uitgevoerd: "Ik ga daarbij wel voor een traditionele werkwijze, omdat ik daarin geloof. Het wil niet zeggen dat ik geen moderne materialen gebruik. Ik gebruik zoveel mogelijk traditionele materialen, mits ze toepasbaar zijn in deze tijd."

Restauratie 'De Vrijheid' van stripheld Kapitein Rob
De Noorse jol werd in 1931 gebouwd door Janus Kok in Huizen, ontworpen door ir. B.F. Huese, hoofdingenieur bij Kromhout. Na een restauratie van anderhalf jaar door Peter Schouten en z'n mannen is 'De Vrijheid' weer nagenoeg nieuw. 
>>>>
Restauratie schouw Koninklijke Watersport Vereeniging Loosdrecht
In 2008 werd de derde (en tevens laatste) houten schouw van de Koninklijke Watersport Vereeniging Loosdrecht (KWVL), na geheel gerestaureerd te zijn bij scheepstimmerwerf Peter Schouten, te water gelaten om weer terug te varen naar de thuishaven in Loosdrecht.
>>>>
Restauratie in fasen van hoogaars 'Patrice'
De eigenaren Leo van den Berg en Marion Levasier hebben de hoogaars 'Patrice' vanaf 1990 in hun bezit. In de winter ligt het schip altijd nauwkeurig toegedekt in Kortenhoef. Omdat de eigenaren 'om de hoek' wonen, kan Leo heel veel werk zelf aan het schip doen. Maar de grotere klussen worden uitbesteed.
>>>>
Restauratie in etappes kajuitschouw 'Bever'
Tussen 2000 en 2011 hebben we regelmatig restauraties uitgevoerd aan de kajuitschouw 'Bever', gebouwd door P. Hartogh in 1945. Zo hebben we in fasen het zeilwerk, diverse spanten en een aantal gangen vervangen.
>>>>
Nieuwe gangen in de Staverse jol 'Johanna' (geb. door Erik Slagmolen)
In de Staverse jol Johanna - gebouwd door Erik Slagmolen - hebben we diverse gangen vervangen.
>>>>
Bijzondere schouw 'Meeuw' (vermoedelijk begin 20-ste eeuw gebouwd)
In de eerste Spiegel der Zeilvaart van 2012 staat een uitgebreid artikel over Peter's restauratie van een unieke schouw. Een scheepje dat de overgang markeert tussen de tjotterbouw en de schouwenbouw. Hij lijkt op een schouw, maar heeft veel kenmerken van een tjotter.
>>>>

Scheepstimmerwerf Peter Schouten in Kortenhoef
 Nieuwbouw & Restauratie van houten schepen

© 2018