Scheepstimmerwerf Peter Schoutenpeter schouten
Homepage Peter Schouten           Contact           Route 

De 'Vrijheid' van Kapitein Rob
 


De Noorse jol 'Vrijheid' werd in 1931 gebouwd door Janus Kok in Huizen, ontworpen door ir. B.F. Huese, hoofdingenieur bij Kromhout.

Op donderdag 1 juni 2017 werd de 'Vrijheid' weer te water gelaten (foto Evert Bruinekool) na een twee jaar durende restauratie. Op vrijdag 15 september 2017 volgde een uitgebreide 'fotoshoot' op het IJsselmeer voor Muiden (foto's Jan Eissens).

De Noorse jol werd in 1931 gebouwd door Janus Kok in Huizen, ontworpen door ir. B.F. Huese, hoofdingenieur bij Kromhout. Na een restauratie van anderhalf jaar door Peter Schouten en z'n mannen is 'De Vrijheid' weer nagenoeg nieuw. Bij de restauratie is de oude, slechte romp in de oorspronkelijke vorm gehouden door steeds een klein stukje te verwijderen en te vervangen. Veel van de gangen en spanten waren in de loop der jaren aangetast. Na de romp waren, dek, roef en de afwerking aan de beurt. Een proces van ruim anderhalf jaar. 
De doop werd verricht door Elisa Heuse, achterkleindochter van de ontwerper. 'De Vrijheid' was de eerste van vijf jachten van Kapitein Rob, een bekende stripheld bedacht en getekend door Peter Kuhn. Gestart eind 1945 werden de avonturen echt een groot succes toen de stripserie tot 1961 in het Parool verscheen.


terug naar overzicht RESTAURATIES

Scheepstimmerwerf Peter Schouten in Kortenhoef
 Nieuwbouw & Restauratie van houten schepen

© 2018