Scheepstimmerwerf Peter Schoutenpeter schouten
Homepage Peter Schouten           Contact           Route 

Scheepstimmerwerf Peter Schouten


Een werf in het plassengebied van Kortenhoef

Televisie programma Binnenste Buiten 16 april 2024Het verhaal in Binnenste Buiten met video


Scheepstimmerwerf restaureert de boeier 'Ludana'De restauratie van de boeier 'Ludana'


Scheepstimmerwerf Peter Schouten bestaat 40 jaar in 2023Scheepstimmerwerf Peter Schouten bestaat 40 jaar


De bouw van een Zalmschouw

De BI23 op Loosdrecht 6 mei 2023 (E.J. Bruinekool fotografie ©)

Peter Schouten laat een oude wens in vervulling gaan:
De bouw van een Zalmschouw


Bouw van een trekschuit in Maassluis

Peter Schouten werkte ca. 2 jaar als bouwmeester aan dit project

Bouw van een trekschuit in Maassluis


De ECO-schouw

Met welk bootje kun je samen met je kinderen meer op het water genieten dan met zo'n Eco-schouw? Elektrisch varen als sloep, zeilen waar wind is, roeien/bomen/jagen, of in de natuur kamperen.

De ECO-schouw (foto Arthur van 't Hof)
Robuust eiken en toch niet meer onderhoud dan enkele uren per jaar.
 


 De Wadden Pilot

Een nieuw ontwerp van Peter Schouten: De Wadden Pilot

De WADDEN PILOT is gebaseerd op de beroemde Engelse ‘Pilot cutters’ van de westkust van Engeland. Dit waren schepen voor het diepe water, en 2 meter of meer diepgang was heel gebruikelijk. De Waddenpilot is door zijn midzwaard meer geschikt voor onze ondiepere wateren met slechts een diepgang van 1 meter.
 


Restauratie: Noorse jol 'De Vrijheid'

Restauratie: Noorse jol 'De Vrijheid' van Kapitein Rob

Op donderdag 1 juni 2017 werd de 'Vrijheid' weer te water gelatenna een twee jaar durende restauratie. Op vrijdag 15 september 2017 volgde een uitgebreide 'fotoshoot' op het IJsselmeer voor Muiden.


Peter Schouten ontvangt de W.H. de Vosprijs

Peter Schouten ontvangt de W.H. de Vosprijs
van de Stichting Stamboek Ronde & Platbodemjachten


Scheepstimmerwerf Peter Schouten bestaat 30 jaar in 2013

Scheepstimmerwerf Peter Schouten bestaat 30 jaar

Scheepstimmerwerf Peter Schouten Kortenhoef
Scheepstimmerwerf Peter Schouten is een traditionele werf, welke gesitueerd is in de rustieke omgeving van het plassengebied in Kortenhoef.
Zijn voorliefde voor houten schepen en traditionele bouwwijzen heeft ertoe geleid, in 1983 een eigen bedrijf te starten. De afgelopen 25 jaren is het aanbod van diverse werkzaamheden dusdanig groot geweest dat er werk genoeg is geweest voor twee scheepstimmerlieden.
 


De houten werkplaats biedt de mogelijkheid voor nieuwbouw en restauratie van schepen met een lengte van maximaal 10 meter én een maximum gewicht van 7500 kg.

Scheepstimmerwerf Peter Schouten Kortenhoef

Tevens kan men op de werf terecht voor interieurontwerpen, betimmeringen, zwaarden, roeren en rondhouten. Meubels kunnen desgewenst op maat worden gemaakt.

Een rondleiding over de werf

Scheepstimmerwerf Peter Schouten KortenhoefPeter is al 30 jaar werkzaam in het vak van scheepstimmerman. Het eerste stukje van de oprit naar zijn werf wordt gedeeld met de buurman, de Bootbouwerij van Piet Dekker. Eén van de scheepstimmerlieden van het eerste uur, met name als het gaat over de vissersschepen van de voormalige Zuiderzee. Van 'Baas Piet' leerde Peter Schouten de basis van het scheepstimmervak. En derhalve ook diens voorliefde voor de houten schepen en de traditionele bouwwijze hiervan. Linksafslaand, via een paadje over een houten brugje, bereik je de ruim opgezette werkplaats. Door de bouwwijze past deze wonderwel in de rustieke omgeving. Geheel opgetrokken uit hout, en bruin gecarbolineumd. Het lijkt een gewone houten loods, zoals er vele staan bij de boerderijen in de omgeving.

Scheepstimmerwerf Peter Schouten Kortenhoef

Maar eenmaal binnen gaat die vergelijking niet meer op. Je ziet een ruime overzichtelijke werkplaats waar twee man elkaar niet in de weg lopen. In de werkplaats treffen we alle noodzakelijke apparatuur aan die een scheepstimmerwerf in deze tijd nodig heeft. Lintzaag, Scheepstimmerwerf Peter Schouten Kortenhoefkortzaag, cirkelzaag, boor- en freestafel en een van-dikte-bank. Maar ook het handgereedschap neemt een prominente plaats in, waaronder een rek met tientallen beitels, gutsen, en een stuk of wat spookschaven (spaakschaven). Een grote serie schaven in een houten rek trekt de aandacht. Ouderwetse houten profielschaven, die overigens nog regelmatig in gebruik zijn, onder andere bij het aanbrengen of restaureren van interieurbetimmeringen in klassieke schepen. Daarnaast natuurlijk alle soorten handgereedschap en klein elektrisch gereedschap die een vakman nu eenmaal nodig heeft. Alles is netjes opgeruimd, klaar voor gebruik.

Nieuwbouw en Restauratie

De werkplaats geeft toegang tot de loods waarin nieuwbouwprojecten en/of ingrijpende, langdurige restauratiewerkzaamheden worden opgezet en uitgevoerd. Eén wand wordt deels aan het oog onttrokken door bakken met allerlei soorten bruikbare scheepsonderdelen deels uit vroeger Scheepstimmerwerf Peter Schouten Kortenhoeftijden, deels geconstrueerd naar oude voorbeelden. Koperen en bronzen beslag, blokken, een oude dreg, kikkers, bolders, al dat soort dingen waar iemand met een klassiek schip jaren naar kan zoeken. De "rondleiding" vervolgend, stap je door een bijna vijf meter hoge dubbele deur naar buiten, waar een kraan staat die schepen tot zeveneneenhalve ton uit het water op een betonnen werkvloer kan tillen. Hierdoor ontstaat een mooie werkruimte bij reparaties of onderhoud aan het vlak.
Bereikbaarheid

Maar ook voor grotere schepen keert Peter Schouten zijn hand niet om. Voor werk, waarbij een schip geheel of gedeeltelijk "open ligt", kan er naast de werkplaats een overkapping in het water worden geplaatst, zodat de weersomstandigheden het werk niet ophouden. Op deze manier verweert het nieuwe hout niet onnodig. Ook voor schepen met een vaste mast is de werf goed bereikbaar. Via de Vecht en een stukje Hilversums kanaal is het drie uur toeristisch varen vanuit Muiden.Van alle markten thuis

Naast ervaring in nieuwbouw en restauratie van houten schepen kan men hier ook terecht voor interieurontwerp en -betimmering en voor karakteristieke scheepsmeubels op maat.
(Bron Spiegel der Zeilvaart)

 

Scheepstimmerwerf Peter Schouten in Kortenhoef
 Nieuwbouw & Restauratie van houten schepen

© 2018