Scheepstimmerwerf Peter Schoutenpeter schouten
Homepage Peter Schouten           Contact           Route 

Restauratie: Hoogaars 'Patrice'


Restauratie in fasen van hoogaars 'Patrice'

De eigenaren Leo van den Berg en Marion Levasier hebben de hoogaars 'Patrice' vanaf 1990 in hun bezit. In de winter ligt het schip altijd nauwkeurig toegedekt in Kortenhoef. Omdat de eigenaren 'om de hoek' wonen, kan Leo heel veel werk zelf aan het schip doen. Maar de grotere klussen worden uitbesteed.

De tien meter lange hoogaars werd in 1944 gebouwd door Versteeg in Antwerpen. Van deze
hoogaars werd in 1999 het vlak vernieuwd. Er is nu weer een vier centimeter dikke bodem onder de eveneens nieuwe liggers in de kajuit. Tevens werden er acht spanten vernieuwd en een vijftal gangen om wat meer verband in het schip te krijgen. In de loop der jaren waren er bij vernieuwingen te veel stuiknaden boven elkaar gekomen en dat vormt een zwakke plek in een romp die altijd blijft werken (en dus lekken). Om goed te kunnen werken aan het schip moet eerst de betimmering, zowel binnen als buiten worden verwijderd. Met de inbouw is daar gelukkig rekening mee gehouden.

In 2011 is de voorsteven vervangen, inclusief de stevenknie. De punten van de gangen, die in de sponning van de steven vallen, zijn aangeheeld en aan beide zijden is een nieuw deel
in het soldatengat (driehoek tussen het vlak, de voorsteven en de onderste gang) gezet.

terug naar overzicht RESTAURATIES

Scheepstimmerwerf Peter Schouten in Kortenhoef
 Nieuwbouw & Restauratie van houten schepen

© 2018